filtrowanie-unimax-agd
Jaki filtr do wody w kuchni?
18 maja 2020
Pokaż wszystkie
Jak prawidłowo używać dzbanków filtrujących

Wielu ekspertów dziś radzi, by bez cienia wątpliwości używać bezpośrednio do picia wody kranowej. Nie ma podstawy im nie wierzyć – woda płynąca w naszych kranach jest w większości odpowiednio czysta i poddana wielu rygorom sanitarnym. Ale jest wiele czynników, które wpływają na jej smak. Często bywa ona też twarda i nie zawsze dobrze pachnie. W takim przypadku, zaradzić temu mogą dzbanki lub butelki filtrujące jako najprostszy i najszybszy sposób na zdrową i dobrą wodę, który mamy zawsze pod ręką.

Działanie dzbanka filtrującego

Dzbanki filtrujące są w swojej konstrukcji niezwykle prostymi urządzeniami. Najprościej mówiąc składają się one z trzech elementów- komory na wodę nieprzefiltrowaną, komory na wodę czystą oraz z filtra. Pierwszym krokiem do filtrowania wody jest założenie nowego filtra (jego żywotność wynosi około 4 tygodni). W tym celu umieszczamy filtr w przeznaczonym miejscu, zamykamy wieko dzbanka i ustawiamy początkową datę użycia filtra (dzbanek przypomni nam za kilka tygodni, że filtr wymaga wymiany). Przed docelowym użyciem dzbanka należy dwukrotnie przefiltrować wodę, a następnie ją zlać.

Codzienne używanie dzbanka warto zacząć już rano – po wstaniu z łóżka warto nalać sobie wody i zanim wykonamy poranną toaletę ta będzie już przefiltrowana (zazwyczaj trwa to 2-3 minuty, w zależności od pojemności dzbanka). Woda przefiltrowana jest zdatna do spożycia przez około 12 godzin, dlatego w ciągu dnia możemy ją pić oraz przygotowywać na jej bazie dania.

Filtry w dzbanku

Standardowo filtry w dzbankach i w butelkach filtrujących składają się z dwóch składników- żywicy jonowymiennej oraz węgla aktywnego. Ich niezakłócone i prawidłowe funkcjonowanie gwarantuje odpowiednie przefiltrowanie wody. Żywica jonowymienna wpływa głównie na zmiękczanie wody, gdyż usuwa z niej wapń oraz magnez. Węgiel aktywny to filtr pozyskiwany naturalnie- jest niczym innym jak spalonymi skorupami z orzecha kokosowego. Węgiel aktywny cechuje się dużymi właściwościami absorpcyjnymi, które sprawiają, iż idealnie wychwytuje on z wody różne zanieczyszczenia w tym chlor i jego pochodne, metale ciężkie, pestycydy i herbicydy i wiele innych.

Działanie na rzecz środowiska

Używanie dzbanków filtrujących do uzdatnia wody ma wiele zalet. Jedną z nich jest ekonomia i ekologia. Załóżmy, iż mamy w domu 4 domowników. Dziennie kupujemy 2-3 butelki wody mineralnej, co w skali miesiąca daje 60-70 butelek. Mnożąc to przez cenę jednej butelki (załóżmy 1,3 złotych) to suma aż 78-91 złotych! Używając dzbanka filtrującego miesięczny wydatek na jego eksploatację to około 20 złotych za filtr no i oczywiście cena na kranówkę. Wychodzi średnio około 3 razy mniej, a zaoszczędzone pieniądze można spożytkować w inny sposób.

Inna kwestia to środowisko- planeta przecież od dziesięcioleci już nie radzi sobie z plastikiem i mikroplastikiem, a problem wciąż narasta. Zobaczmy, ile tego byłoby mniej, gdyby setki czy nawet tysiące rodzin w Polsce nie kupowało miesięcznie niemal 100 butelek wody!