tyl_omega_led_pomarancz
Co daje filtrowanie wody?
7 maja 2020
filtrowanie-unimax-agd
Jaki filtr do wody w kuchni?
18 maja 2020
Pokaż wszystkie
Ile trwa filtrowanie wody w dzbanku

Dzbanek z filtrem, a może butelka filtrująca? Nieważne co wybierzesz, wybierzesz dobrze. Dzbanek to idealny patent na zawsze świeżą i zdrową wodę w domu, a butelka to świetny sposób na czystą i pyszną wodę, którą zawsze możesz mieć ze sobą- w torebce, w plecaku, w torbie na siłownię…Filtrowanie wody to tani sposób na codzienne jej picie oraz bardzo przyjazne działanie na rzecz środowiska naturalnego, które pozwoli Ci wyeliminować raz na zawsze kupowanie zgrzewek wody butelkowanej.

DAFI i jego szeroka oferta

DAFI to zdecydowanie najbardziej znany i ceniony producent dzbanków i butelek filtrujących w Polsce. Samych modeli jest tak dużo, iż każdy ma możliwość wyboru dzbanka, który idealnie wpasuje się w daną aranżację kuchni lub jadalni. Bogata gama kolorystyczna dodaje dzbankom DAFI uroku i sprawia, iż stanowią one w kuchniach i jadalniach bardzo ciekawy dodatek designerski.

Filtry w dzbankach DAFI to połączenie żywicy jonowymiennej (odpowiedzialnej za zmiękczanie wody) oraz węgla aktywnego. Węgiel aktywny posiada bardzo duże właściwości absorpcyjne co oznacza, iż usuwa on z wody kranowej nawet 99% zanieczyszczeń- mechanicznych, organicznych i nieorganicznych, a także chemicznych. Usuwanie z wody chloru i jego pochodnych, metali ciężkich, pestycydów i herbicydów i innych niechcianych substancji znacząco podnosi walory smakowo- zapachowe tejże. Woda jest zdrowsza i smaczniejsza, co docenia wielu rodziców, który na jej bazie przygotowują posiłki swoim dzieciom. Filtry w dzbankach wzbogacają też wodę o wartościowe mikroelementy, takie jak jony magnezu, wapnia oraz potasu.

Filtrowanie wody można pokrótce podzielić na pięć etapów: pierwszym jest usuwanie z wody zanieczyszczeń mechanicznych (np. drobnego piasku czy żwirku), drugi etap to eliminacja z wody wszelkiego rodzaju osadów, rdzy, zawiesin. Kolejne etapy to zmiękczenie wody za pomocą żywicy jonowymiennej oraz eliminacja z wody chloru i jego podobnych przy pomocy węgla aktywnego. Ostatni etap to znów filtracja mechaniczna i etap ten kończy proces filtracji, a w naszych szklankach pojawia się krystalicznie czysta woda o idealnym zapachu oraz smaku.

Czy wodę trzeba wypić lub spożytkować od razu po przefiltrowaniu? Oczywiście, że nie. Niemniej jednak należy to zrobić maksymalnie do 12 godzin- po ich upływie zaleca się zlanie takiej wody (ale nie marnujmy jej- można nią chociażby podlać kwiaty!).

Jak szybko filtrowana jest woda?

Odpowiedź na to pytanie jest uzależniona od tego, jaką pojemność ma nasz dzbanek. W zależności czego oczekujemy, możemy wybrać dzbanki DAFI o pojemności:

– 2 litrów (Crystal),

– 3 litrów (Astra, Crystal),

– 4 litrów (Astra, Crystal, Omega).

Ich pojemność wpływa na to, jak szybko będzie w poszczególnych dzbankach filtrowała się woda- najczęściej jest to jednak chwila- około 2-3 minuty. Najlepiej jest tuż po wstaniu nalać sobie wody do dzbanka. Nim zrobimy poranną toaletę będzie już ona przefiltrowana i gotowa do robienia na jej bazie kawy i śniadania.