tyl_omega_led_pomarancz
Co daje filtrowanie wody?
7 maja 2020
Pokaż wszystkie

Zdrową i stylową kuchnię trudno jest dziś sobie wyobrazić bez dzbanka DAFI. Filtrowanie wody przy jego pomocy to wygoda, dbałość o środowisko oraz czysta i zdrowa woda zawsze na wyciągnięcie ręki. Działanie takich dzbanków jest bardzo proste, a ich eksploatacja tania. Ten, kto raz spróbował swojej przygody z dzbankami filtrującymi DAFI, już nigdy nie sięgnie po wodę w butelkach!

Łatwość obsługi i zdrowie

DAFI to największy i najbardziej znany polski producent dzbanków, butelek oraz filtrów do wody. Produkty tej marki dostępne są dziś w każdym sklepie z wyposażeniem AGD oraz w powszechnie znanych i cenionych sieciach sklepów spożywczych. Osoby, które zdecydowały się na filtrowanie wody kranowej przy pomocy dzbanków filtrujących wymieniają cały szereg zalet, jakich w związku z tym doświadczają. Plusami używania dzbanków DAFI są:

– atuty ekonomiczne – używanie dzbanków filtrujących DAFI to spore oszczędności; można to sprawdzić np. na przykładzie 4 osobowej rodziny- przyjmijmy, iż wypija ona dziennie minimum 2 półtoralitrowe butelki wody mineralnej- w skali miesiąca to wydatek ok. 100 złotych; dla porównania- dzbanek wymaga comiesięcznej, jednorazowej wymiany filtra, który kosztuje około 20 złotych,

– atuty ekologiczne- rezygnacja z kupowania zgrzewek wody to „oddech” dla planety, która przecież coraz gorzej radzi sobie ze wszechobecnym plastikiem,

– lepsze walory smakowo- zapachowe potraw- przefiltrowana woda pozbawiona jest m.in chloru, kamienia, herbicydów i pestycydów, a także metali ciężkich i zanieczyszczeń mechanicznych; jej używanie do przyrządzania potraw i napojów znacznie zwiększa ich walory organoleptyczne i jest zdrowe,

– dłuższa żywotność sprzętów małego AGD- mamy tu na myśli np. żelazka czy czajniki; używanie w nich wody bez kamienia znacznie przedłuża okres ich przydatności.

Jak działa filtr i czy musi być ciągle zanurzony?

Filtry stosowane w dzbankach i w butelkach filtrujących DAFI to skuteczny sposób na pozbycie się zanieczyszczeń mechanicznych, organicznych i chemicznych. Filtry te stanowią mieszankę żywicy jonowymiennej (mającej właściwości zmiękczające wodę) oraz węgla aktywnego (świetnie absorbującego nawet 99% zanieczyszczeń z wody wodociągowej). Te dwa składniki filtrów tworzą razem filtr najbardziej klasyczny, ale gama oferty DAFI jest oczywiście szersza- można chociażby zaopatrzyć się w filtr, który wzbogaci wodę w magnez lub filtry podnoszące pH wody.

DAFI zaleca, by używany na co dzień filtr był cały czas zanurzony w wodzie – tylko dzięki temu będzie on działał prawidłowo i spełniał swoją funkcję w 100%. Absolutnie niezbędną rzeczą jest, by wymieniać filtr po około 4 tygodniach jego użytkowania- przypomina nam o tym wskaźnik (LED lub manualny). 4 tygodnie to niemal 150-200 litrów przefiltrowanej wody i tyle właśnie wynosi żywotność filtrów DAFI. W sytuacji, gdy zakupiliśmy filtr i używaliśmy go np. przez tydzień, a teraz wyjeżdżamy na wczasy, umieśćmy osuszony filtr w lodówce- zachowa on wszelkie swoje właściwości o ile będzie on odpowiednio przechowywany w chłodnym miejscu.